Gastvrijheid bij de tandarts

Gastvrijheid bij de tandarts

Waarom zou je bij de tandarts gastvrij willen zijn, het gaat toch om de kwaliteit van de behandeling?

Wat gebeurt er als je Jan Carlzon heet en een verliesgevende vliegtuigmaatschappij tot je verantwoordelijkheid krijgt? Dan doe je 1 ding en dat is zorgen dat alle medewerkers weten wat ‘het moment van de waarheid’ is, het belang ervan en wat zij hierin kunnen betekenen. Jan Carlzon noemde dit: ‘Managing the moment of truth’. 

Elke keer als je klant in contact komt met je bedrijf, dan vormen ze een beeld over je bedrijf. Of dat nou op de website is om zich te oriënteren, wanneer ze telefonisch een afspraak maken, hun auto parkeren, in de wachtkamer wachten…

Een moment van de waarheid kan zijn: iemand die naar je lacht. Dit is natuurlijk niet het grootste moment van de waarheid, maar elk moment van de waarheid is zo ontzettend belangrijk. Momenten van de waarheid kunnen goed zijn, dat zijn die magische momentjes dat je oprechte aandacht voelt. Ze kunnen slecht zijn.. daar ga je over klagen, maar ze kunnen ook okay zijn… gewoon OK en dat is dus niet goed genoeg. Door een OK ervaring word je niet geraakt, daar ga je het niet over hebben met je buurman. OK momenten blijven je niet bij.

Als je je voorneemt elk moment van de waarheid iets meer te doen dan okay,  beter dan gemiddeld, dan kom je er. Je voornemen is om consequent beter dan gemiddeld te zijn
en ja.. dit vraagt wat van je en zeker ook van de mensen die je aanneemt.

‘Managing the magic’ zoals ze het bij Disney noemen. 

Al gaat het daar misschien wat geforceerd: wanneer je ‘zoveel’ meter bij een bezoeker vandaan staat dan erken je de bezoeker door hem aan te kijken en een knikje te geven met een glimlach. Sta je bv. 2 meter van een bezoeker af dan zeg je Hi, hello, how are you?

En wat heeft dit dan weer te maken met de tandarts?

Gastvrijheid begrijpen en kunnen toepassen is geen ‘nice to have’ voor tandartspraktijken, het is noodzakelijk! Natuurlijk staat de kwaliteit van de behandeling op nummer 1, maar de sfeer, benadering en aandacht die je als patiënt krijgt zijn minstens zo belangrijk. Het klopt dat er een tekort aan tandartsen is, maar patiënten stappen tegenwoordig makkelijker over, zijn mondiger, en vergelijken veel meer. En wat dacht je van je personeel, wanneer je een gastvrije tandartspraktijk bent èn dit ook intern voor elkaar hebt is het makkelijker personeel te krijgen en te behouden.

Uiteraard helpt gastvrijheid ook tegen angst; de manier waarop je benaderd wordt, de sfeer van de praktijk helpen de patiënt zich meer op zijn gemak te voelen.

Tijdens de tandartsopleiding wordt er maar weinig behandeld over de manier waarop je met je patiënten omgaat. Terwijl dit, voor mij als patiënt, zo cruciaal is of ik mij op m’n gemak voel bij de tandarts of niet.  

Gastvrij zijn met je team kan wanneer je de juiste mensen aanneemt, mensen met het juiste ‘gastvrijheids-DNA’. Er wordt vaak gekeken of je vakinhoudelijk de juiste vaardigheden hebt, maar heeft iemand de juiste instelling, motivatie, normen en waarden die ook bij jouw praktijk passen? 

Ervoor zorgen dat je je mensen inspireert, goed voor ze zorgt en vertrouwen geeft draagt allemaal bij aan gastvrijheid. Een team dat bestaat uit medewerkers die zichzelf waarderen, zelfverzekerd zijn en voor elkaar zorgen is de basis om een gastvrije organisatie te worden.

Het leveren van uitzonderlijke gastvrijheid is niet eenvoudig, maar wat je ervoor terugkrijgt, zowel persoonlijk als professioneel, is onbetaalbaar.

Meer weten over ons gastvrijheidstraject en onze DISC trainingen?
Neem contact met ons op, of bel ons:

Stephanie: 06 14 97 68 93
Wendy: 06 20 38 61 24

Deel dit bericht via:

Meer gastvrijheid in het hart
van jouw gemeente?