…Gastvrijheid, wat betekent dat eigenlijk?

Wat betekent gastvrijheid? Hospitality, gastvrijheid, klanttevredenheid.. Zoveel termen, maar wat is nu eigenlijk het verschil en waarom heeft Hartendieven het alleen over gastvrijheid?

Eerst maar eens onderzoeken wat de termen volgens de woordenboeken betekenen. Hospitality is gewoon de Engelse benaming voor gastvrijheid. Zo die was makkelijk…

Wanneer we toch nog even naar de betekenis van ‘hospitality’ kijken, komt het volgende naar voren:

  • “the quality or disposition of receiving and treating guests and strangers in a warm, friendly, generous way.”(bron: dictionary.com)
  • “the act of being friendly and welcoming to guests and visitors.”(bron: dictionary.cambridge.org)

Klantgerichtheid wordt omschreven als:

  • “Een hoge prioriteit geven aan tevredenheid van klanten of interne medewerkers, en aan het verlenen van service of hulp en daarnaar handelen.”(bron: encyclo.nl)

De volgende betekenissen vinden we wanneer we zoeken op gastvrij/ gastvrijheid:

  • “gul in het ontvangen van gasten.”(bron: vandale.nl)
  • “1) Gulheid in het onthalen van gasten 2) Hartelijkheid 3) Warmte.”(bron: mijnwoordenboek.nl)

Gastvrijheid volgens Hartendieven

De voorkeur van Hartendieven gaat uit naar het woord gastvrijheid, gewoon Nederlands en gaat verder dan klantgerichtheid.[/vc_column_text][blockquote text=”Je gasten en collega’s hartelijk ontvangen, ze verrassen, echt aandacht geven en ze laten voelen dat jij blij bent dat zij er zijn” show_quote_icon=”yes” text_color=”#ea3b56″][vc_column_text]Hartendieven gelooft dat iedereen dit op zijn eigen manier doet. Er zijn geen vastomlijnde regels, geen etiquette en geen maatstaven die maken dat je gastvrij bent. Natuurlijk kunnen etiquette en regels de ervaring nog mooier maken, maar dit is niet de basis van gastvrijheid. Hoewel het aannemen van een jas natuurlijk heel correct is, kan dit ook heel ongastvrij gebeuren.

Gastvrijheid gaat om het gevoel dat jij iemand geeft. Ben jij oprecht blij je gast te ontvangen, je collega te zien en een stapje extra te doen, dan zal dit door de ander gevoeld worden. Je geeft iemand het gevoel dat jij blij bent dat zij er zijn en dus welkom zijn.

Hoe gaat dit bij jouw bedrijf? Wil je dat wij een kijkje komen nemen, wil je geïnspireerd worden en net als wij gek van gastvrijheid worden neem dan contact met ons op!

Hartendieven

Deel dit bericht via:

Meer gastvrijheid in het hart
van jouw gemeente?